Restauratie met Kintsugi

Restauratie met Kintsugi

Omarm de imperfectie en voeg iets bijzonders toe. Bij Kintsugi-restauratie worden de lijmnaden verfraaid met (blad)goud

Kintsugi is de Japanse kunst om gebroken aardewerk en keramiek te herstellen. De breuken worden niet verdoezeld, maar juist geaccentueerd met goud. Soms wordt er voor zilver of brons gekozen als dat beter bij het object past. 

Omarm de imperfectie en voeg iets unieks toe. Leg goud op de wonden en maak de littekens op een prachtige manier zichtbaar. Deze kunstvorm is wereldwijd populair en we zien Kintsugi op gerenommeerde beurzen, in kunst en interieurs, ondanks dat het een Japanse restauratiemethode uit de 15e eeuw is. 

De sporen van herstel en breuk dragen bij aan de schoonheid van het gerestaureerde object. Bij een Kintsugi restauratie gaan we niet zelf ontwerpen en creatief aan de slag, maar volgen precies de lijnen van de breuk. Het object bewandelt zelf zijn pad en krijgt zijn uiteindelijke uitstraling. 

In de originele Kintsugi-methode in Japan wordt Urushi-lak (een hars) gebruikt, zo sterk dat men na de behandeling van een gebroken theekommetje gewoon gekookt water kan drinken. Onze restauraties zijn echter reversibel, waardoor het object nieter geschikt is voor bijvoorbeeld kokend water. Dit komt doordat de originele Japanse techniek jarenlange training en eindeloos geduld vereist, wat niet altijd mogelijk is in ons atelier. 


Wij voeren de restauratie vakkundig uit met gladde verlijming en mooie platte aanvullingen. Daarna wordt het afgewerkt met echt bladgoud of fijne lijntjes van verfpoeder met een hoog goudgehalte. Het resultaat is een prachtige imitatie in Kintsugi-stijl. Mijn droom is ooit naar Japan te reizen en de originele techniek onder de knie te krijgen. Voorlopig verfraaien we regelmatig dierbare objecten in Kintsugi-stijl. Imperfectie blijkt een waardevol cadeau te zijn.  

Heeft u een object wat beschadigd is en bent u benieuwd naar wat een restauratie kost?

Vraag dan vrijblijvend een prijsindicatie op.

Diverse voorbeelden van de restauratiewerkzaamheden met Kintsugi

Reparatie aan een vaas van Beate Kuhn met de Kintsugi Methode

Reparatie aan een vaas van Beate Kuhn met de Kintsugi Methode

Bij reparatie vaas denkt men vaak aan het zorgvuldig lijmen en aanvullen van ontbrekende delen.…

Lees verder

Kintsugi restauratie aan keramische walvis

Kintsugi restauratie aan keramische walvis

Deze aardewerken Walvis is vervaardigd door Mimi Wild Ceramics uit GB.…

Lees verder

Restauratie Kintsugi met goud

Restauratie Kintsugi met goud

In de afgelopen dertig jaar kon de opdrachtgever kiezen uit een conservatie, het lijmen en vullen in de kleur…

Lees verder