Ontbrekende tuit van steengoed schenkkan

Een schenkkan is een elegant voorwerp met een lange geschiedenis.
  1. Ontbrekende tuit van steengoed schenkkan 1.jpg

    Ontbrekende tuit van steengoed schenkkan 1.jpg

  2. Ontbrekende tuit van steengoed schenkkan 2.jpg

    Ontbrekende tuit van steengoed schenkkan 2.jpg

  3. Ontbrekende tuit van steengoed schenkkan 3.jpg

    Ontbrekende tuit van steengoed schenkkan 3.jpg

  4. Ontbrekende tuit van steengoed schenkkan 4.jpg

    Ontbrekende tuit van steengoed schenkkan 4.jpg

  5. Ontbrekende tuit van steengoed schenkkan 5.jpg

    Ontbrekende tuit van steengoed schenkkan 5.jpg

  6. Ontbrekende tuit van steengoed schenkkan 6.jpg

    Ontbrekende tuit van steengoed schenkkan 6.jpg

Deze hoge kan op voet met een handvat en schenktuit werd oorspronkelijk gebruikt om bier of wijn uit te schenken. Schenkkanen werden vaak gemaakt van aardewerk of steengoed, met sommige varianten voorzien van een deksel van zilver of tin. Vooral in de 17e en 18e eeuw zagen we veel schenkkanen die gedecoreerd waren met Delfts Blauwe motieven, maar uit de archeologische hoek is de schenkkan vaak van rood gebakken klei of aardewerk of steengoed. Maar schenkkanen werden ook in andere delen van Europa geproduceerd, zoals Duitsland, waar steengoed de voorkeur had.

In ons restauratieatelier krijgen we vaak de vraag om beschadigde schenkkanen te herstellen. Zo ook een steengoed schenkkan uit Duitsland, versierd met het logo van "Alfa Bier Dortmunder", en een andere schenkkan met het decor van "Brand Bier". Beide schenkkanen hadden duidelijk geleden: de schenktuit van de kleinere schenkkan was volledig verdwenen, en de grotere kan had grote schilfers aan de voet en standring die vergruisd waren.

Het restauratieproces van zo'n schenkkan is een nauwkeurig werkje, waarbij precisie en vakmanschap komen kijken. Omdat de schenktuit van de kleinere schenkkan volledig was verdwenen, moesten we niet alleen de juiste vorm van de tuit her creëren, maar ook zorgen dat deze visueel in harmonie zou zijn met de rest van het voorwerp. Het is een proces dat veel geduld vereist en soms een beetje "gevoel" om het juiste resultaat te bereiken.

Het Restauratieproces: van schoonmaken tot nabootsen

Het eerste wat we deden, was de kannen grondig schoonmaken en alle oude lijmresten verwijderen. Vervolgens werd het ontbrekende gedeelte van de tuit nagebootst, deels op gevoel, omdat er geen identieke kan beschikbaar was als referentie. Gelukkig hadden we de tweede schenkkan als voorbeeld, wat het proces aanzienlijk vergemakkelijkte. Als we geen tweede kan hadden gehad, zouden we moeten vertrouwen op boeken of online bronnen om de juiste vorm te achterhalen.

Bij het herstellen van de schenkkan is het essentieel om de juiste materialen te gebruiken. In dit geval werd de ontbrekende tuit opgebouwd door te schuren, plamuren en opnieuw schuren. Het proces kan meerdere malen herhaald worden om de juiste textuur en vorm te verkrijgen. Voor een goede match met het originele steengoed werd de glazuur zorgvuldig aangebracht.

Bij deze schenkkan was er een mooi, donker " craquelé" effect zichtbaar in het steengoed, wat de restauratie extra uitdagend maakte. Het craquelé-effect kan moeilijk te imiteren zijn, maar met geduld en precisie hebben we de adertjes van de barstjes nagebootst met een fijne kwast. Dit zorgde ervoor dat het resultaat na restauratie er rustig en natuurlijk uitzag, zonder dat de nieuwe tuit te veel afweek van de rest van de kan.

 

Herstel van ontbrekende delen: Geen probleem

Wat als er bij uw schenkkan (of ander steengoed object) een deel ontbreekt? Geen zorgen! Het herstellen van verloren delen is precies wat wij doen. Of het nu gaat om een ontbrekend handvat, een beschadigde schenktuit of een ontbrekende voet, in ons atelier kunnen we deze onderdelen zorgvuldig nabootsen en opnieuw aanbrengen. Door gebruik te maken van de juiste technieken, materialen en kennis kunnen we de ontbrekende delen van een schenkkan herstellen en de originele schoonheid herstellen.

Een belangrijk aspect van restauratie is het behouden van de authentieke uitstraling van het object. Dit betekent niet alleen het herstellen van de fysieke schade, maar ook het zorgen voor een visueel consistente afwerking, zodat het herstelde onderdeel niet als "nieuw" aanvoelt. Dat is de uitdaging van elke restauratie: het combineren van vakmanschap en precisie om het origineel te behouden.

Heeft u een beschadigd steengoed object?

Heeft u reparatie aan een steengoed voorwerp, zoals een schenkkan, en wilt u het herstellen? Of het nu gaat om een verloren onderdeel of een breuk die zorgvuldig moet worden gerepareerd, ons restauratieatelier is er om uw waardevolle objecten in hun oorspronkelijke schoonheid te herstellen. Of het nu gaat om conserveren, restaureren of de Japanse techniek van Kintsugi,, wij kunnen u helpen.

Onze specialiteit is het werken met aardewerk, steengoed, porselein en gips. We zorgen ervoor dat uw dierbare voorwerpen weer een tweede leven krijgen, met respect voor het originele ontwerp en de materialen. Neem gerust contact met ons op om te ontdekken wat wij voor u kunnen betekenen en hoe we uw schenkkan of ander object kunnen restaureren.

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.