Het verhaal achter het gebroken beeld - Jump of Joy
Wat een geweldige kleuren en vormgeving, lijkt wel op een plastiek van Karel Appel die ik al veel vaker in het atelier mocht herstellen. De vormgeving van dit gebroken steengoed beeld en de kleuren spreken erg tot de verbeelding. Het was toen het gebroken steengoed beeld in delen kapot binnenkwam lastig te zien hoe de vormgeving hoorde te zijn, was het afgebroken deel een sjaal of zijn haar?
Met een hart vol passie en respect voor het kunstwerk, begon ik aan de uitdaging van het restaureren van dit gebroken steengoed beeld. Altijd is het onderzoek naar de achtergrond van een gebroken steengoed beeld minstens zo belangrijk als de restauratie zelf. We zoeken naar een signatuur of een merk, luisteren naar de verhalen en de geschiedenis van een gebroken beeld die de klant zelf heeft verricht met speurwerk binnen de familie. Vaak door middel van foto's, tekeningen, herinneringen of catalogi of aankoop bon van een galerie of veilinghuis.
Het gebroken steengoed beeld arriveerde in ons atelier in talloze stukken, en het was een ware puzzel om de oorspronkelijke vorm en structuur te achterhalen. Het bleek een sculptuur te zijn genaamd "A Jump of Joy", gemaakt door de getalenteerde kunstenaar Clemens Briels tijdens de Olympische Winterspelen in Calgary. Het is een schaatser die blij opspringt. Ook staat er in Canada een heel groot beeld van deze afbeelding. Het gebroken beeld is in een oplage van 100 stuks en dit gebroken beeld is gesigneerd en draagt in het oranje nummer 96.
Het gebroken steengoed beeld, vervaardigd uit een zwaar materiaal, vereiste een zorgvuldige aanpak tijdens de restauratie om de kleuren en integriteit te behouden. Tape zou het niet houden en we waren bang de kleuren te beschadigen met het verwijderen van sterk tape. Daarom is gekozen om het gebroken beeld in een zandbak in evenwicht te zetten en per deel te lijmen. Dit restauratie proces duurt lang, maar we kiezen voor de veilige weg. Na het nauwgezet herstellen van alle delen, werden lijmnaadjes geplamuurd en ontbrekende scherfjes aangevuld. Door gedetailleerd schuren en retoucheren, kwam het gebroken beeld langzaam weer tot leven.
Met behulp van watergedragen verf en pigmenten werden plaatselijk felle kleuren van het oorspronkelijke kunstwerk geretoucheerd. Een transparante matte wax werd aangebracht om het gebroken beeld te beschermen en zijn glorie te laten schitteren op zijn ereplaats.
Heb je zelf een gebroken steengoed beeld dat je wilt laten restaureren? Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor een behandelplan of breng een bezoek aan ons restauratieatelier in Hilversum. Samen kunnen we erfgoed behouden en verhalen tot leven brengen, zelfs uit vele scherven.
OBJECT STUK?
Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.