Gebroken tuinvaas van de Algemene begraafplaats Baarn
Deze tuinvaas dateert vermoedelijk rond het jaar 1900 en is gemaakt van een materiaal wat het meest op cement lijkt. Uiteindelijk zal de tuinvaas vergaan, zeker doordat de tuinvaas buiten staat en gebruikt wordt, maar zover was het nu nog niet.
Er zijn wat onderzoeken op de tuinvaas uitgevoerd en in samenwerking met de gemeente Baarn is besloten de tuinvaas te herstellen, alle vier. Een tuinvaas was van zijn sokkel gebroken en was de smalle voet van de tuinvaas afgebroken. Bij de andere tuinvaas waren er behoorlijke happen uit de rand gebroken. vermoedelijk mede veroorzaakt doordat deze tuinvaas in de zomer vol staat met prachtige geraniums gevuld met aarde.
Bij het eruit scheppen van de aarde in het najaar, werd er vermoedelijk door het wrikken met de schop schade aan de tuinvaas aangebracht. De hele huid van de tuinvaas was ook aangedaan met gaten en schades en de verf was er af aan het gaan. Op foto’s uit het archief bleek overigens dat de tuinvaas vroeger voorzien was van een deksel. Hier waren nog fraaie zwart wit foto’s over te vinden in het archief.
De beleidsmedewerker van de begraafplaats wist te vertellen dat deze deksels in de zomer, als de bloemen zo fraai in de tuinvaas stonden te pronken; de deksels van de tuinvaas werden opgeborgen en zeer zwaar waren. Eigenlijk verbazingwekkend dat er zo veel gewicht op de ranke voet kon steunen.
Ik had de eer de vier ontbrekende deksel na te bootsen aan de hand van de foto. Eerst is de tuinvaas zorgvuldig door aannemers bedrijf Dalheim uit Baarn van zijn sokkel geslepen en naar het atelier in Hilversum vervoerd.
Daar aangekomen zijn ze met een staalborstel schoongeveegd en geschrobd. Daarna werden de verlijmingen aan de vaas verricht en de aanvullingen in de vorm gemodelleerd. Pas toe dat alles klaar was zijn ze in exact dezelfde kleur overgeschilderd.
Op deskundige wijze en met veel precisie zijn ze weer op hun plek geplaatste en verlijmd op de balustrade. Tegelijkertijd werd er door mij gewerkt aan het maken van een deksel voor de tuinvaas. Besloten was om een “moedervorm” te modelleren, uit de hand naar voorbeeld van de tuinvaas uit het archief op de zwart wit foto.
Ik heb gekozen als basis voor tempex, schuimband van een meubelzaak en ouderwets rolletjes gaas gedrenkt in gips. Met de foto bij de hand, een kartonnen platte vergroting en de originele tuinvaas heb ik stap voor stap de deksel gemodelleerd.
In overleg met de contactpersoon van gemeente Baarn zijn we tot dit eindresultaat gekomen en hebben we samen besloten om er een mal van te maken en ze te gieten van een epoxy glasvezel. Het gedeelte van het maken van de mal en het gieten van de vier deksels heb ik uit handen gegeven door de grote omvang. Het materiaal wat we gekozen hebben is veel handzamer om op te bergen en erop en af te tillen voor en na de winter. Maar vooral zou het authentieke materiaal veel en veel te zwaar worden voor de oude tuinvaas.
Uiteindelijk werden de vier deksels met exact dezelfde verf afgewerkt zodat ze mooi bij de tuinvaas pasten. Inmiddels staan ze alweer jaren te pronken op de balustrade van het prachtige pand.
Heeft u ook een dierbare fraaie tuinvaas van beton, marmer of terracotta die beschadig is, vraag dan vrijblijvend een behandelplan met prijsindicatie bij me op.
OBJECT STUK?
Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.
PRIJS AANVRAAG