Restauratie porceleyne fles in Delft

De Porceleyne fles fabriek is opgericht door David Anthonisz v.d. Pieth, en was oorspronkelijk gevestigd aan Oosteinde 175 in Delft
  1. Porceleine fles in Delft 1.jpeg

    Porceleine fles in Delft 1.jpeg

  2. Porceleine fles in Delft 2.jpeg

    Porceleine fles in Delft 2.jpeg

  3. Porceleine fles in Delft 3.jpeg

    Porceleine fles in Delft 3.jpeg

  4. Porceleine fles in Delft 4.jpeg

    Porceleine fles in Delft 4.jpeg

  5. Porceleine fles in Delft 5.jpeg

    Porceleine fles in Delft 5.jpeg

Wegens concurrentie van fabrieken uit het buitenland, die harder aardewerk produceerden dat bovendien fijner beschilderd kon worden, werd halverwege de 19e eeuw overgegaan van het oorspronkelijke Delfts Blauw op massaproductie van goedkoop gedrukt aardewerk.

In 1876 kocht ingenieur Joost Thooft uit Delft de Porceleyne fles fabriek met als doel toch weer Delfts Blauw aardewerk te produceren en de kwaliteit te verhogen. Vanaf 1881 was Abel Labouchere werkzaam in de Porceleyne fles; deze werd in 1884 Thoofts zakenpartner. Met hun personeel ontwikkelden ze kwalitatief hoogstaand Delfts Blauw keramiek dat al snel wereldberoemd werd. De Porceleyne fles fabriek kreeg in 1919 het predicaat Koninklijk. Naast het Delfts blauwe aardewerk werden er van 1907 tot 1977 ook cloisonné tegels vervaardigd. Bij deze tegels worden de verschillende kleuren glazuur, waaruit de afbeelding is opgebouwd, gescheiden door kleirandjes.

Tot op de dag van vandaag wordt het aardewerk van Royal Delft Porceleyne fles in de fabriek vervaardigd. De klassieke stukken worden hier gebakken, geglazuurd en nog een keer gebakken, waarna het eindproduct door een keuring gaat alvorens het in de showroom van de Porceleyne fles terechtkomt.Er is ook een museum van de Porceleyne fles. De afbeeldingen worden door vaklieden van de Porceleyne fles met penselen van marter- en eekhoornhaar op het biscuit (ongeglazuurd aardewerk/porselein) aangebracht. De schilderingen die met name worden geproduceerd zijn molens en schepen, maar daarnaast ook aansprekende motieven. Hiervoor kunnen met sjablonen schetsen worden aangebracht op het nog te bakken porselein, waarna het handmatig wordt geschilderd. Er wordt met kobalt(II)oxide gewerkt dat zwart lijkt te zijn, maar na het bakken blauw van kleur wordt. De verschillende kleuren blauw worden bewerkstelligd door het meer of minder toevoegen van water.

In de Porceleyne fles fabriek wordt met name gewerkt met kaolien, veldspaat, kwarts en calciumcarbonaat . Jan de Rooden is geboren op 31 Augustus 1931 in Nijmegen en in 1955 komt hij in aanraking met keramiek. Jan is grotendeels autodidact. Hij ontvangt een prijs van de Porceleyne fles en er is een overzichtstentoonstelling in het Haags gemeente museum. Op 1 April 2016 is Jan de Rooden in Amsterdam overleden.

Deze pot die ik van de Porceleyne fles ontving voor restauratie is gesigneerd met JdR wat staat voor Jan de Rooden. Het gestileerde flesje staat als signatuur voor de Porceleyne fles. Deze te restaureren pot was in vele delen uit elkaar gevallen en heeft een prachtige glazuur scharkering en een grove huid. Ik heb hem gelijmd en aangevuld. In overleg met de eigenaar hebben we niet voor een zo onzichtbaar mogelijke restauratie gekozen, maar zijn de lijmnaadjes en aanvullingen juist met goud geaccentueerd.

Dus dit object van de Porseleyne fles van Jan de Rooden is in Kintsugi stijl hersteld, volgens de 15 e Eeuwes Japanse restauratie techniek. Heeft u ook een object die aan diggelen is gevallen, schroom dan niet contact op te nemen met het atelier.

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.