Het Geheim van Kraakporselein: Geschiedenis, Schoonheid en Restauratie
-
Restauratie Kraakporselein 1.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 2.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 3.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 4.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 5.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 6.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 7.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 8.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 9.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 10.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 11.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 12.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 13.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 14.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 15.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 16.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 17.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 18.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 19.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 20.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 21.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 22.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 23.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 24.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 25.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 26.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 27.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 28.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 29.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 30.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 31.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 32.JPG
-
Restauratie Kraakporselein 33.JPG
OBJECT STUK?
Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.
Dit bijzondere porselein werd voor het eerst geproduceerd tijdens de Ming-dynastie (14e-17e eeuw) en kreeg zijn naam door het unieke kraak-effect dat ontstaat tijdens de productie. Dit ‘kraak’-effect komt voort uit de fijne kwaliteit van het materiaal en de extreme hitte waaraan het porselein in de oven wordt blootgesteld. Het resultaat is een subtiele breuk in het glazuur, die het porselein een bijzondere uitstraling geeft.
Wat kraakporselein zo bijzonder maakt, is niet alleen het visuele effect, maar ook de technische vaardigheid die nodig is om het te produceren. De delicate, dunne wand van het porselein werd vaak versierd met verfijnde blauw-witte schilderingen van bloemen, dieren of landschappen. De breuken in het glazuur werden in de Chinese cultuur gezien als een teken van vakmanschap en werden vaak als decoratief element beschouwd. Het kraakporselein werd hierdoor niet als een onvolkomenheid, maar als iets unieks en waardevols gezien.
Kraakporselein was niet alleen een luxeproduct in China, maar ook zeer gewild in Europa tijdens de 17e en 18e eeuw. Het werd vaak gezien als een statussymbool, en rijke verzamelaars toonden hun collectie kraakporselein met trots. De Europese interesse leidde uiteindelijk tot de oprichting van porseleinfabrieken in landen zoals Duitsland en Frankrijk, die probeerden dit bijzondere porselein na te maken.
Vandaag de dag wordt kraakporselein nog steeds zeer gewaardeerd door verzamelaars en musea over de hele wereld. Het is een perfecte representatie van de kunst en het vakmanschap van het oude China, en een mooi voorbeeld van hoe schoonheid kan voortkomen uit technische perfectie en het omarmen van onvolkomenheden.
In ons atelier hebben we al veel kraakporselein mogen restaureren, vaak prachtige grote schotels met ritmisch decor. Kraakporselein heeft soms wat randschade, wat typisch is voor de leeftijd van het object en vaak onderdeel is van zijn charme. Veel van deze kraakporseleinen schotels zijn aan ijzeren draad systemen opgehangen, waardoor de randen soms beschadigd raken. Wanneer de breuken in het blauwe decor zitten en visueel storend zijn, vullen we het vaak op. Soms zijn er enkele haarscheuren opgetreden waardoor de schotel niet meer klinkt. Deze zijn goed te behandelen, de klank komt weer terug en de zichtbaarheid wordt minder.
In het geval van grotere schade, zoals gebroken scherven, kunnen we het kraakporselein prachtig conserveren of restaureren. Scherven worden zorgvuldig gelijmd in de oorspronkelijke kleur, en kleine stukjes worden aangevuld om de restauratie zo onzichtbaar mogelijk te maken. Soms kiezen we ervoor om de breuken niet te verdoezelen, maar juist te accentueren met goud. Dit volgt de Japanse Kintsugi-methode, waarbij de breuklijn juist wordt benadrukt, wat een prachtige en unieke esthetiek creëert.
In ons atelier hebben we diverse voorbeelden van deze restauratietechnieken, en we bespreken graag samen met u de beste manier om uw kraakporselein te herstellen. Alles gebeurt uiteraard in overleg, zodat u tevreden bent met het eindresultaat.
Heeft u ook beschadigd kraakporselein? Of het nu gaat om een conservatie, restauratie of Kintsugi, ons atelier staat klaar om uw object weer in ere te herstellen. Uw dierbare stukken van aardewerk, steengoed, porselein en gips zijn bij ons in goede handen. Neem gerust contact met ons op met een foto van het object voor een vrijblijvend behandelplan en een schatting van de kosten. Wij helpen u graag om uw waardevolle kraakporselein weer in ere te herstellen.