Reparatie aan een vaas van Beate Kuhn met de Kintsugi Methode

Bij reparatie vaas denkt men vaak aan het zorgvuldig lijmen en aanvullen van ontbrekende delen.
  1. Restauratie vaas van Beate Kuhn met de Kintsugi Methode 1.jpg

    Restauratie vaas van Beate Kuhn met de Kintsugi Methode 1.jpg

  2. Restauratie vaas van Beate Kuhn met de Kintsugi Methode 2.jpg

    Restauratie vaas van Beate Kuhn met de Kintsugi Methode 2.jpg

  3. Restauratie vaas van Beate Kuhn met de Kintsugi Methode 3.jpg

    Restauratie vaas van Beate Kuhn met de Kintsugi Methode 3.jpg

  4. Restauratie vaas van Beate Kuhn met de Kintsugi Methode 4.jpg

    Restauratie vaas van Beate Kuhn met de Kintsugi Methode 4.jpg

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.

In het geval van deze bijzondere vaas van Beate Kuhn, een beroemde keramiste geboren in 1927 in Düsseldorf en overleden in 2015, zijn de kenmerkende opstaande en neergaande elementen beschadigd geraakt door een ongeluk. De afgebroken stukken maken een reparatie aan de vaas noodzakelijk, vooral omdat ze de artistieke waarde van het stuk benadrukken.

De reparatie aan de vaas begint altijd met het zorgvuldig schoonmaken van de vaas. In dit specifieke geval worden stof en vuil voorzichtig verwijderd met een zachte borstel, en worden hardnekkige vlekjes schoongemaakt met wattenstaafjes en een beetje alcohol. Dit zorgt ervoor dat de vaas schoon is voordat de restauratie begint. Vervolgens worden de afgebroken delen droog in elkaar gezet met tape, waarna de restaurator de op kleur gemaakte lijm aanbrengt via capillaire werking. Bij een reparatie aan de vaas kan het ook voorkomen dat een deel ingesmeerd wordt met een dun laagje lijm, waarna de vaas in balans wordt gezet om te drogen.

Na de basisreparatie kan men kiezen voor conservering of volledige restauratie. Bij conservering blijft de reparatie zichtbaar, wat een transparante en eerlijke benadering is. Dit proces houdt in dat de lijmresten en aanvullingen op kleur worden gehouden zonder verdere verfraaiing. Voor een verfijndere afwerking kan echter gekozen worden voor een volledige restauratie, waarbij aanvullingen en lijmnaadjes zorgvuldig worden weggewerkt. Dit gebeurt door te schuren, plamuren en het retoucheren met penseel of spuit, zodat de reparatie vaas er weer als nieuw uitziet.

Bij deze specifieke reparatie vaas van Beate Kuhn hebben we gekozen voor een bijzondere techniek: de Japanse Kintsugi-methode. Deze 15e-eeuwse techniek omarmt imperfecties en benadrukt ze met bladgoud. Door de breuken te markeren met bladgoud, wordt de vaas niet alleen gerepareerd maar ook verfraaid, waardoor de reparatie vaas een uniek karakter krijgt dat zowel de schade als de schoonheid ervan viert.

Heeft u ook een reparatie aan de vaas nodig? Of het nu gaat om een conservatie, restauratie of Kintsugi, ons atelier staat klaar om uw vaas weer in ere te herstellen. Neem gerust contact met ons op en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen. Uw dierbare stukken van aardewerk, steengoed, porselein en gips zijn bij ons in goede handen, en wij zorgen ervoor dat ze hun oorspronkelijke schoonheid weer terugkrijgen.