Een Eerbiedige Herrijzenis: Restauratie van Kerkbeelden in België
In het pittoreske Wechelderzande, een deelgemeente van Lille in de Belgische Kempen, schittert de kerkfabriek Sint Amelberga als bewaarplaats van eeuwenoude kerkbeelden. In het kader van het 900-jarig bestaan in 2023 ondergaan deze kerkbeldenbeelden momenteel een zorgvuldige restauratie. Getuige van de geschiedenis, vastgelegd in zwart-witfoto's uit 1945, zullen deze kerkbeelden uit het stof gehaald worden en binnenkort opnieuw hun plek vinden in de kerk, na jaren van opslag waarbij helaas sokkels en rekwisieten verloren zijn gegaan.
In ons restauratieatelier begon het proces met de H. Hartbeeld en Onze-Lieve-Vrouw van het H. Hart, die voornamelijk vuil en schraal waren. Na grondige reiniging en reparatie van schilfers en beschadigingen aan handen en vingers, werden ze omgeruild voor Dimpna en Barbara met engelen sokkels, die meer zorg nodig hadden.
De twee kerkbeelden waren er slechter aan toe, alles werd zorgvuldig schoongemaakt, aangevuld wat weg was en op kleur gebracht. Dimpna had haar kroon zwaar beschadigd en de hoorntjes van de duivel waren verdwenen. Ook was haar hele rekwisiet weg, uit onderzoek bleek dat deze kerkbeelden een zwaard in haar handen heeft om de duivel te bedwingen. Een grote uitdaging lag er om het naar voorbeeld van tekeningen en foto’s een nieuw zwaard bij te maken , niet te nieuw maar in de authentieke sfeer van de kerkbeelden. Bij Barbara bleek het een martelaarspalm te zijn. Eerst hebben we de tak op maat getekend en op hout uitgezaagd, daarna opgewerkt met een twee componenten past en op kleur gebracht in de sfeer van de kerkbeelden. Het lijkt nu net of de martelaarspalm nooit is bijgemaakt.
De sokkels van de beelden met engelen waren aanzienlijk beschadigd, met ontbrekende voetjes onder de draperie, die met de hand werden gemodelleerd.
Bewust is ervoor gekozen om niet te retoucheren aan de mantels van de kerkbeelden, waar prachtige verguldingen en figuurtjes de tand des tijds trotseren. Zorgvuldige reiniging en impregnatie werden toegepast om het patina te behouden. De kerkbeelden, met een hoogte van ongeveer 150 cm, waardoor behoorlijk in gewicht, werden voorzien van stalen constructies om veilige ophanging in de kerk mogelijk te maken.
De restauratie is echter nog niet ten einde; er zijn meer beelden in het bezit van de kerkfabriek die wachten op een opknapbeurt. Een crowdfunding-initiatief en het peter- en meterschap van belangstellenden worden ingezet om deze beelden naar het atelier te brengen, zodat ook zij weer in volle pracht kunnen schitteren in de Belgische kerk.
Bezit u ook kerkbeelden die aandacht verdienen? Neem gerust contact op met ons restauratieatelier; wij staan klaar om historische pracht nieuw leven in te blazen, zelfs op locatie als dat gewenst is.
OBJECT STUK?
Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.