Aardewerken Pelikaan was al gelijmd

Deze aardewerken creamewere pelikaan kwam al gelijmd in het atelier. De familie had er al jaren zo tegen aan gekeken, maar nu lieten de gelijmde delen plaatselijk los.
  1. Conserveren aarderwerk Gouda Platelen Pelikaan01.jpeg

    Conserveren aarderwerk Gouda Platelen Pelikaan01.jpeg

  2. Conserveren aarderwerk Gouda Platelen Pelikaan 02.jpeg

    Conserveren aarderwerk Gouda Platelen Pelikaan 02.jpeg

  3. Conserveren aarderwerk Gouda Platelen Pelikaan03.jpeg

    Conserveren aarderwerk Gouda Platelen Pelikaan03.jpeg

  4. Conserveren aarderwerk Gouda Platelen Pelikaan04.jpeg

    Conserveren aarderwerk Gouda Platelen Pelikaan04.jpeg

  5. Conserveren aarderwerk Gouda Platelen Pelikaan05.jpeg

    Conserveren aarderwerk Gouda Platelen Pelikaan05.jpeg

Waarom staan er data op deze pelikaan? Het was ooit een toestel van de KLM.

In een tijdsbestek van dertien dagen – van 18 tot en met 30 december 1933 – vloog KLM-toestel de Pelikaan, een vliegtuig van het type Fokker XVIII, niet alleen naar Batavia, Jakarta, waar het op 22 december arriveerde, een vlucht van 100 uur en 35 minuten, maar kwam het ook weer heelhuids aan op luchthaven Schiphol. Met aftrek van drie rustdagen, was de afstand dus in iets minder dan vijf dagen te overbruggen. Wat in die tijd fantastisch was. De vliegreis was een mooi staaltje van kunnen in die dagen, de lading bestond vooral uit poststukken vanuit Nederland en bestemd voor Nederland, die alleen even in Batavia moesten worden gestempeld ten behoeve van Nederlandse postzegelverzamelaars.

Deze aardewerken art Deco Pelikaan is gemerkt ten behoeve van KLM en dus een zeldzaamheid. Het object was al eens gelijmd in het verleden en opnieuw gebroken en weer gelijmd. De oude gele verlijming was lelijk en na een jaar of 40 a 50 is de viscositeit van de gelijmde objecten aan vervanging toe.

Buiten dat de gelijmde objecten niet fraai zijn om naar te kijken is het ook nog eens gevaarlijk omdat de gelijmde delen los kunnen laten en er nog meer schade aan het object ontstaat. Het is dus zaak als restorator om de gelijmde objecten voorzichtig met warmte, oplosmiddelen en een scalpel te ontdoen van hun gelijmde delen tot het weer een brandschone scherf is. Pas dan kunnen we beginnen met lijmen en vullen in kleuren de restauratie afronden.

Vaak is het ook een reactie van de klant als er schade ontstaat om zelf naar de lijmpot te grijpen. Snap de emotie, maar slimmer is het om eerst een aanvraag bij een restauratieatelier te doen. Meestal doen wij het opnieuw, strakker en veiliger. Van de andere kant zijn de meeste delen nog wel compleet als overgrootouders zelf gelijmd hebben. Hoe dikwijls komt het voor dat een los onderdeeltje jaren bewaard worden bij het object en dat het bij een verhuizing toch ineens kwijtraakt.

Heeft u ook een dierbaar object in het bezit wat al gelijmd is, aarzel dan niet contact op te nemen met het atelier.

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.